info@sdabanovici.ba

+387 35 876-725

+387 35 876-725

Alije Izetbegovića br. 68

Top

Gutić: BiH više nego ikad trebaju patriote

Gutić: BiH više nego ikad trebaju patriote

Bivši premijer Tuzlanskog kantona (TK) i povjerenik u Općinskom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) Banovići Bego Gutić kazao je da su Bošnjaci dobar narod, ali ne i naivan te da ih niko neće uspjeti zavesti falsificiranjem ideje SDA kroz novu političku partiju.

To je izjavio na današnjem programskom skupu SDA održanom u Sarajevu, gdje je u prvom dijelu obraćanja upoznao prisutne s rezultatima rada Vlade Tuzlanskog kantona u periodu 2015-2018.

Istakao je da su dva najveća problema s kojima su se suočili na početku mandata bili stabilizacija privrednih prilika i budžeta. Tu su, dodao je, imali brojne blokade te dvije rekonstrukcije vlade.

Ipak, naglasio je, nakon tri godine rada, Vlada TK postigla je odlične rezultate u mnogim oblastima koji su vidljivi i mjerljivi.

– Riješeni su gotovo svi privredni problemi koji su opterećivali ne samo TK već i cijelu Federaciju BiH, pa i BiH – kazao je Gutić, istakavši da je tokom zadnje tri godine u TK otvoreno 14.000 radnih mjesta, a najavio je otvaranje još hiljadu novih radnih mjesta.

Osim toga, ukazao je na to da Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi ekspanziju, jer su otvorene nove linije, kao i 100 novih radnih mjesta.

Govoreći o aktuelnom stanju SDA u TK, rekao je da “u svaku konkretnu i veliku ideju kao što je SDA zaluta i neka iskompleksirana politička pojava, nesigurna u svoje vrijednosti koje obično i nema“.

– Borba za vlast u demokratskoj BiH je legalna stvar, ali neka je niko ne miješa s patriotizmom i borbom za državu – poruka je Gutića.

Ocijenio je da se stanje unutar SDA u TK u svim općinama polako stabilizira, a trenutno je najteže stanje u Banovićima. Međutim, zaključio je da se trebaju promijeniti navike i način rada.

– Još uvijek smo pasivni i zatvoreni, stoga se trebamo otvoriti kao stranka, pružiti šansu svima koji žele da se politički aktiviraju, a naše ciljane grupe moraju biti žene, mladi, privrednici … – smatra bivši premijer Tuzlanskog kantona.

Zaključio je da BiH više nego ikada trebaju patriote i to patriote na pozicijama premijera, ministara i direktora javnih preduzeća. Na kraju svog obraćanja pozvao je sve da se drže gesla predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Kennedya koji je rekao “ne pitajte šta država može uraditi za vas, već šta vi možete uraditi za nju”.

Podijeli