+387 35 876-725

+387 35 876-725

Alije Izetbegovića br. 68

Top

OO SDA Banovići: Novi pokret, osim u nazivu, nema ništa demokratsko

OO SDA Banovići: Novi pokret, osim u nazivu, nema ništa demokratsko

OO SDA Banovići je nastavio sa praksom održavanja radnih sastanaka po mjesnim zajednicama na području općine, te je 28.03. u MZ Grad III održan skup na kojem je prisustvovalo oko 190 članova i simpatizera stranke. Na skupu su govorili predsjednik OO SDA Banovići Bego Gutić i članovi stranke Mešan Rahmanović, Benjamin Nukić, Minela Agić, Sead Husić. U ime domaćina obratio se Elvir Salihović.
Građanima je ukazano na važnost spone opstanka SDA, a samim time i države BiH. Elvir Salihović je istakao da Stranka demokratske akcije jedina počiva na ideji rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, a sve druge predstavljaju neuspjeli pokušaj falsificiranja koji je prepoznat od strane naroda.
Minela Agić se obratila ispred AŽ OO SDA Banovići i u svom obraćanju skupu iskazala je nezadovoljstvo kada je u pitanju dosadašnja kadrovska politika. Govorila je i o neracionalnim i neobjašnjivim potezima prijašnjeg rukovodstva stranke kada je u pitanju smjena Vlade TK na čelu sa bivšim premijerom Gutićem, čiji je rad ocijenjen najboljim, što dokazuju i lako provjerljivi i dostupni podaci, a i brojni projekti realizovani na području općine Banovići čiji je glavni finansijer bila bivša Vlada TK.
Ispred AM MZ Grad III obratio se i Benjamin Nukić, kome kao mladom i perspektivnom čovjeku nije pružena prilika da pokaže svoje znanje i umijeće. Govorio je i o problemima sa kojim se mladi susreću u njegovoj sredini te načinu na koji su tretirani od strane doskorašnjih lokalnih moćnika. Prisutnima se obratio i Mešan Rahmanović član SDA koji je ujedno i jedan od osnivača SDA na prostoru Banovića.
Skupu su dobrovoljno prisustvovali građani koji su ostali vjerni ideji SDA, svjesni da njihova sudbina nije u rukama onih koji predstavljaju sinonim za prošlost Banovića. Skupovima poput njihovih, čiji su scenariji već unaprijed razrađeni, prisustvuju oni kojima se prijeti i koje ucjenjuju korom teško zarađenog rudarskog hljeba. Ako je to pokazatelj njihove demokratije u 21.vijeku, onda svaki razuman čovjek shvata da, osim samog naziva , u sebi nemaju ništa demokratsko.
Dakle, radi se o interesnoj skupini ljudi. Da je to zaista tako, pokazuje i sam način upravljanja rudnikom kojeg su privatizirali. O stepenu svoje (ne)sposobnosti, najbolje govore oni sami, pa tako od 2008. godine građani Banovića slušaju obećanja o termoelektrani i cementari, koja njihovi istrošeni, nesposobni i učahureni kadrovi nisu ustanju da ispune. Ugašena privreda Banovića, privatiziranje OV Banovići i članova istog, privatizacija kantonalne vlade, nastojanje da se privatiziraju i privatni životi građana Banovića dovoljno govori. I previše-istakao je Gutić.
Glavni cilj SDA je pružanje podrške mladim ljudima te zaustavljanje osipanja kadrova s obzirom na podatak da je u zadnje tri godine Banoviće napustilo cca 3500 osoba. Također je potrebno afirmisati mlade ljude da razvijaju svoje talente, naročito na polju kulture i sporta koji su politikom jednoumlja u Banovićima dovedeni na samo dno. Stranka demokratske akcije na području Banovića se demokratizira i uvodi se nova praksa, pozicioniranjem mladih i obrazovanih ljudi u OO stranke, istakao je Gutić.
Koristimo se prilikom i pozivamo Vas da nam se pridružite na radnim sastancima, koji će biti organizovani u svim mjesnim zajednicama na području općine u danima koji nam dolaze i to 29.03. u MZ Bučik i 30.03. MZ Grad II u 17h. Također pozivamo i osnivače nove „strančice“ da nam se pridruže i da provjere koliko je nas, vjernih članova SDA na prostoru Banovića, a sve prema vlastitom izboru i nahođenju građanstva.
Dobro nam došli!

Podijeli