info@sdabanovici.ba

+387 35 876-725

+387 35 876-725

Alije Izetbegovića br. 68

Top

SKUP U MZ GRIVICE

SKUP U MZ GRIVICE

U MZ Grivice je održan skup kome je prisustvovalo oko 320 članova i simpatizera Stranke demokratske akcije koji su svojim prisustvom uveličali večerašnji skup i još jednom pokazali da građani podržavaju rad SDA na području Banovića i izmjene rukovodstva u OO SDA Banovići. Pristunima su se obratili : Kavazović Mihret domaćin u MZ Grivice, Sabina Softić potpredsjednica AM OO SDA Banovići, Minela Brigić članica AŽ SDA Banovići, Elvir Salihović član povjereništva OO SDA Banovići, Benjamin Nukić potpredsjednik AM SDA Banovići, predsjednik povjereništva OO SDA Banovići Bego Gutić i Hasan Ferhatović bivši ministar u Vladi TK.

Simptomatičan je odziv članova i simpatizera SDA na skupu u Grivicama, rodnom mjestu poslanice u federalnom parlamentu i bivše predsjednice OO SDA Banovići Elzine Pirić. Dotična je prema riječima njenih komšija sama sebe od milja nazivala prvom damom Banovića, da li zbog funkcije koju je obavljala ili nečega drugog u što nećemo zalaziti samo će nam se reći. Mnogobrojnost večerašnjeg skupa je dokaz da se radi o osobi koja ne uživa podršku, poštovanje i povjerenje svojih komšija, a niti građana u drugim mjesnim ograncima u Banovićima.
Politika pritisaka, ucjena, laganja, prijetnji otpuštanjem i mijenjanjem rješenja zaposlenim u RMU Banovići i obećavanja zaposlenja koje ovih dana federalna poslanica provodi u općini Banovići, a po instrukcijama Mirsada Kukića je promašena politika.
Građani Banovića i Grivica se nisu bojali agresora kojem su pružili otpor i porazili ga, a bio je mnogo snažniji od samoprozvanih dama, te se tako ne boje niti Elzine Pirić i njenih neostvarenih želja da sa svojom „zvijezdom vodiljom“ prave sazviježda po svojoj mjeri samo za sebe i njima odane ljude.

Građani Banovića su pružili i pružiti će otpor svakom onom ko izgubi mjeri u javnom i političkom životu što su već odavno i učinili odmetnici od politike SDA i osnivači nove političke partije Banovića, a Elzina Pirić koja je sve, samo ne personifikacija žene, samo je još jedan od političkih promašaja Mirsada Kukića.

Mihret Kavazović, domaćin u MZ Grivice, je ostao u SDA zbog onih koji su do sada tvrdili da je SDA ispred ličnih interesa i time obmanjivali građane koje su iskoristili za sticanje ličnih interesa nakon čega su zaboravili i na SDA i njenu ideju kao i na građane Banovića. Dosadašnja politika Mirsada Kukića bila je politika razjedinjavanja Grivica, koje predstavljaju najveću MZ na području Banovića u kojem je registriran najveći broj glasača, kako bi na taj način osigurao B. Selu, mjestu odakle potiče, da u Banovićima i šire bude predstavljen kao najmoćniji MO SDA.

Minela Brigić, članica AŽ SDA Banovići kazala je da građani Banovića ne prihvataju izdaju i da je došlo vrijeme da kažemo „DOSTA“ prevarama, ucjenama, diskriminaciji i lažnim obećanjima.

Elvir Salihović, član povjereništva OO SDA Banovići, u svom obraćanju je istakao da SDA trpi različite napade kako izvana, tako i iznutra s ciljem razjedinjavanja bošnjačkog korpusa. Ne smijemo dozvoliti poistovjećivanje SDA sa drugim političkim partijama jer jedino SDA ima jasan cilj, a to je država BiH. Jedino je SDA činila i čini maksimum napora na boljitku građana BiH, organizovala je otpor kada je trebalo i SDA jedina ima lidere koji jasno i glasno artikuliraju politiku djelovanja i ne kriju se u jazbinama.

Sabina Softić, potpredsjednica AM SDA Banovići, istakla je da je novo rukovodstvo SDA Banovići dalo priliku mladim ljudima koji trebaju objeručke da je prihvate i iskoriste svoju poziciju za ostvarivanje interesa mladih s obzirom da posjeduju ogroman potencijal.

Benjamin Nukić, potpredsjednik AM SDA Banovići, govorio je o životu građana u Banovićima koji su nekada bili industrijski, a sada samo rudarski grad bez ikakve perspektive i nade za bolje sutra, a u prilog tome govori i činjenica da se u posljednje 3 godine iz Banovića odselilo cca 3500 građana. Također je istakao da politiku i ideju rahmetli predsjednika A. Izetbegovića i S. Tihića slijede oni koji su ostali u SDA privrženi njenim programskim ciljevima i idejama, a sve drugo predstavlja licemjerstvo.

Hasan Ferhatović, bivši ministar u Vladi TK govorio je o rezultatima koje je smijenjena Vlada TK postigla u svome mandatu i koje niko ne može opovrgnuti. Smanjenje deficita u budžetu TK, pokretanje firmi TTU , Gredelj, Aida, ulaganje u razvoj svih općina u Tuzlanskom kantonu. Također je istakao da je zalaganjem bivšeg premijera u Banoviće uloženo oko 10 miliona KM, ali nisu zanemarane ni ostale općine u Tuzlanskom kantonu. Istakao je da je SDA preživjela pojedince koji su otišli iz nje, raznorazne političke projekte, a između ostaloga preživjeti će i kratkoročni politički projekat lokalnog karaktera,

Predsjednik povjereništva OO SDA Banovići i zamjenik predsjednika kantonalnog povjereništva Bego Gutić u početku svog obraćanja govorio je o himni SDA koja je do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bila himna BiH što ukazuje na to da je SDA u najtežim momentima postojanja BiH bila kičma i oslonac države i njenih građana. Predsjednik je istakao da se SDA u Banovićima vraća izvornim idejama i pružiti će svu potrebnu podršku članovima i članicama AŽ i AM u ostvarivanju njihovih ciljeva.
Kada je govorio o Banovićima istakao je da u posljednje četiri godine općina nije finansirala niti jedan kapitalni projekat već su projekti finansirani sa federalnog nivoa uz pomoć ministra Edina Ramića i iz budžeta Vlade TK. Privreda Banovića je zahvaljujući Kukiću i njegovim kadrovima namjenski uništena, a rudnik koji je mogao biti pokretač privrednog razvoja u Banovićima je pretvoren u metod putem kojeg Kukić i saradnici kontrolišu građane Banovića.

Da građani Banovića SDA percepiraju kao najdržavotvorniju i političku opciju koja najviše radi za dobrobit građana BiH dokazuje i činjenica da su izmjenama rukovodstva u OO SDA pridobili naklonost građana različitih nacionalnosti koji su pristupili članstvu SDA. Stranka demokratske akcije nije ekskluzivno bošnjačka nego i građanska stranka unutar koje pojedinci prihvataju različitosti.
SDA se zalaže za prava i slobode svakog pojedinca te za cjelovitu, demokratsku i suverenu državu BiH.

Podijeli