+387 35 876-725

+387 35 876-725

Alije Izetbegovića br. 68

Top

Demant na saopštenje PDA Banovići

Demant na saopštenje PDA Banovići

U vezi sa saopštenjem Kluba vijećnika PDA u OV Banovići, a sve u svrhu objektivnog informisanja javnosti dužni smo iznijeti sljedeže:

Na sjednici Kolegija OV koja je održana 15.07.2021. g. jednoglasno je od strane članova kolegija usvojen termin održavanja sjednice OV Banovići, a za navedeni datum je glasao i predsjednik Kluba vijećnika PDA u OV Banovići Sifet Ikanović.

Jasno nam je da u nedostatku bilo kakvih konstruktivnih ideja Klub vijećnika PDA u OV Banovići pokušava kroz tobože zaštitu Bošnjačkih interesa i građana islamske vjeroispovijesti odvratiti pažnju sa pozitivnih promjena koje se posljednih 6 mjeseci dešavaju u Banovićima s jedne strane, a sa druge strane današnje bojkotovanje sjednice OV imalo je za cilj izbjegavanje suočavanja sa grupom građana iz Banovića koji su prisustvovali sjednici OV u sklopu rasprave regulacionog plana Zaštićenog pejzaža Konjuh, čiji je predlagač Vlada TK (PDA) čije predložene izmjene regulacionog plana direktno zadiru u pitanju privatne imovine građana Banovića.

Žalosno je da Bošnjačke nacionalne interese štiti lokalna stranka PDA čiji je predsjednik do jučer održavao sastanke sa Mladenom Grujičićem načelnikom Općine Srebrenica koji je prije nekoliko dana pokušao spriječiti postavljanje bannera kojima se čestita Kurban-bajram  muslimanima u Srebrenici.

Također, građani Banovića još uvjek se dobro sjećaju presedana iz 2018. godine kada je po nalogu PDA i tadašnjeg načelnika općinska inspekcija obustavila izgradnju Islamskog centra u Banovićima. Posebno je žalosno da Bošnjačke interese i interese građana islamske vjeroispovijesti štite oni koji su javno prijetili Islamskoj zajednici BiH I zagovarali formiranje svoje paralelne Islamske zajednice.

Klub vijećnika SDA u OV Banovići će i u narednom period nastaviti raditi u interesu građana, održavati sjednice izvan radnog vremena, a ne kao što je do sada bila praksa da se zloupotrebljava radno vrijeme i mogućnost da se u toku radnog vremena prisustvuje sjednicama OV i za to prima naknada.

Svoj odnos prema islamskoj zajednici SDA Banovići dokazala je i u aprilu ove godine kada su ministar za raseljene osobe i povratak u vladi FBiH Edin Ramić i načelnik Općine Banovići Bego Gutić osigurali sredstva za nastavak izgradnje Islamskog centra.

 

 

KLUB VIJEĆNIKA SDA  U  OV BANOVIĆI

Podijeli